Indskudslån til almen bolig

Står du og skal flytte i en almen bolig? Læs her om dine muligheder for at optage et indskudslån.

Hvad er et beboerindskudslån?

Når man flytter ind i en almen bolig, skal man betale et indskud, også kaldet et beboerindskud, i forbindelse med sin indflytning. Dette beløb er ofte stort, og derfor kan mange have behov for at tage et beboerindskudslån, der kan dække disse udgifter. Et beboerindskudslån er derfor med andre ord et lån, man optager med henblik på at betale sit indskud / beboerindskud.

Kan man låne til beboerindskud hos kommunen?

Hvis du flytter ind i en bolig, som er en del af en almen boligforening, samt en ældrebolig, plejebolig eller ungdomsbolig med eget køkken, kan du søge om et lån til beboerindskud hos kommunen. 

For at kunne søge om et beboerindskudslån ved kommunen, må din husstands samlede indkomst ved indflytningen maksimalt ligge på 268.556 kroner om året (2023). Har du børn i din husstand, som er under 18 år, bliver dette beløb forhøjet med 47.100 kroner per barn til og med fire børn (2023).

Har du planer om at flytte i et enkeltværelse, må din husstands samlede indkomst ved indflytningen maksimalt ligge på 181.931 kroner om året (2023).

Derudover skal boligen være taget i brug første gang den 1. april 1964 eller senere.

Tilbagebetaling af beboerindskudslån

Som en hovedregel skal du hverken betale renter og afdrag på beboerindskudslånet de første 5 år af låneperioden. Først efter de 5 år er gået, vil der være en årlig rentetilskrivelse på 4,5%, og du skal  begynde at betale af på lånet.

Tilbagebetalingsperioden afhænger af, hvilken type bolig du låner til, samt din formue og husstandsindkomst. Tilbagebetalingsperioden vil maksimalt være 10 år.

Flytter du fra boligen, før du har tilbagebetalt hele beboerindskudslånet, tilbagebetaler boligforeningen det resterende af beboerindskuddet til kommunen. Kommunen vil herefter kun opkræve restgælden fra dig. 

Ønsker du at afdrage på lånet inden for de første 5 år af lejeperioden, kan du kontakte kommunen og oprette en frivillig afdragsordning. 

Beboerindskudslån behandlingstid

Behandlingstiden for et beboerindskudslån varierer fra kommune til kommune, men som regel kan du forvente, at det tager cirka 14 dage at behandle en ansøgning om et beboerindskudslån.

Hvordan søger man beboerindskudslån hos kommunen?

Du kan ansøge om et beboerindskudslån i den kommune, hvor boligen du ønsker flytte ind i, ligger. Dette gøres nemmest inde på Borger.dk.

Når du søger, skal du huske at vedlægge en kopi af lejekontrakten til boligen. 

Afslag på låneansøgning

Selvom du opfylder kravene for at kunne søge om et boligindskudslån hos kommunen, kan du godt risikere at få afslag. Dette kan skyldes:

  • At du har gæld fra et tidligere lån til beboerindskud,
  • At din formue vurderes til at være tilstrækkelig nok til, at du sagtens selv kan betale beboerindskuddet. Dette kan fx være grundet penge eller værdipapirer i banken, eller hvis du ejer et hus eller en bil.
  • At kommunen vurderer, at din nuværende bolig allerede opfylder din families behov.
  • At det vurderes, at den nye bolig er for stor i forhold til, hvor mange der skal bo der. 
  • At huslejen på den nye bolig udgør mere end halvdelen af den samlede husstandsindkomst. 

Lån til beboerindskud udenfor kommunen

Bliver du ikke godkendt af kommunen til at låne til beboerindskuddet, eller ønsker du at låne det på anden vis, er dette også muligt. Et lån til beboerindskud kan nemlig også optages på nettet som et forbrugslån. Søger du om et lån her på siden, kan du selv vælge, hvor mange penge til indskuddet du vil låne, samt hvilken afbetalingsperiode du ønsker. Herefter indsamler vi en række lånetilbud fra forskellige udbydere, og sender dem direkte til din mail. Så kan du selv vælge, hvilket lånetilbud du ønsker at gå videre med. I sidste ende er det dig, der bestemmer, og servicen er helt gratis og uforpligtende. 

Ansøg om indskudslån her.